Saturday, October 13

Al-Mulk, the powerful surah.


Assalamualaikum guys.


Hah harini 1 hari dduk rumah. elok lettew anak dara kan takkan nak rayap je. phew -.-
tak, actually harini demam. DEMAM? mmg taklarat. 
Tapi sebenarnya sy bersyukur walaupun demam. Mesti awak ckp ' buang tabiat ke apa pompuan ni? demam pun bsyukur. Lain lah sihat walafiat!' . Suka hati awk laa nak cakap ape. Ada reason buat sy terfikir sejenak and membuatkan sy bersyukur walaupun tgh sakit, demam and  taksihat. *sama lah tu maksud nya -.-"

Bila Allah beri kita sakit / kesihatan yg tak mengizinkan :

1. Allah akan tarik kecantikan kita yakni muka mjd pucat.
2. Allah akan tarik selera kita yakni tak lalu makan & minum.
3. Allah akan tarik kesihatan kita yakni kita sering berasa taklarat & tak kuat melakukan apa pun.
4. Allah akan tarik DOSA kita. 


Ya Allah, Sesungguhnya Kau Maha Adil! Alhamdulillah :)
Nah, sini sekadar perkongsian tatkala sy tahu takkan sy nak kdekot ilmu !

Dpd Abi Hurairah r.a dari Rasulullah SAW bersabda. "Sesungguhnya di dlm Al Quran ad 30 ayat memberi shafaat kpd pmbacanya hingga diberi keampunan untuknya iaitu surah Al-Mulk "(Tabaarakal-Lazi)".

Dpd Anas Ibnu Malik berkata: Nabi SAW tlh bersabda: "Sesungguhnya seorg lelaki yg sebelum kamu meninggal & tidak ada bersamanya sedikitpun dpd kitab Allah kecuali "Tabaarakal-Lazi". Maka apabila dimasukkan ke dlm lubang kubur, dtg lah kpd nya malaikat. Maka surah itu telah menahan wajahnya dan malaikat berkata pd surah itu. Sesungguhnya kamu dpd kitab Allah dan sy tidak mahu menyusahkan kamu, sesungguhnya sy tidak boleh mmeberi kpd kamu dan kpd dia, dan kpd sy kemudharatan atau kemanfaatan. Sesungguhnya jika kamu mahu memberi manfaat kpd dia (si mati), jd pergilah menemui Allah SWT. Dan mintalah shafaat dpd nya. Maka dia pun (surah) menemui Allah SWT. Dan berkata: "Wahai Tuhanku, si fulan ini (si mati), dia pilih sy dlm kitabmu dan dia pelajari sy dan dia membaca sy, bolehkah wahai Allah, Engkau membakarnya & menyeksanya walhal sy di dlm dada nya. Maka jika Engkau ingin berbuat demikian, jd padamlah sy dr kitabmu. Dan Allah SWT berfirman: "Aku nampak kamu marah." Dia menjawab (surah): "Sesungguhnya sy marah. allh SWT berfirman: "Pergilah sesungguhnya aku memberi dia kpd kamu dan kamu mjd shafaat keatasnya." 

Nabi SAW bersabda: "Surah itu dtg kpd malaikat dan memaksanya keluar tanpa melakukan apa apa pd si mati. Maka surah itu bersama si mati dlm kuburnya supaya dia (si mati) tidak merasa kesunyian...."

AL-MULK. 
inilah surah yg sy maksud kan tadi. Al-Mulk adalah salah 1 surah pilihan dlm Al Quran kitab kita. Banyak khasiatnya. bukan sayur je ad byk khasiat. Khasiat ini lebih power dpd khasiat sayur taww! 
Kita dah tahu bukan? Jomm lah amalkan setiap hari selepas kita solat. 


Mana saya tahu surah ni? 
Since sekolah rendah lg ibu paksa and terapkan sy amalkan surah ni. Then sy buat ajelah. but sekadar baca dalam Al-Quran. Baca tanpa faham maksud tersiratnya. (dalam Quran-ul-karim kan takde terjemahan).
Sampailah baru baru ni sy terjumpa buku kecil AMALAN SURAH-SURAH PILIHAN: FADHILAT & KHASIATNYA. Sy bukak & baca semua khasiatnya. Dari sini sy tahu. Dedolu ibu cerita pun psl Al-Mulk ni blh jamin dlm kubur. Tp kenapa, mcm mana? tu semua kita taktau. Now, dah baca baru lah faham.



Our prophet said, 
"Love the one you married, not married the one you love."

Gambar hasil encik google :)

"Kita satu hadis pun tak hafal tapi berani menentang ulama, sdg kan Allah SWT perintah kita rujuk kpd ulama ttg perkara berkaitan agama"- ustaz.


 Yeahh last but not least! Si gojes mom dgn si sweetest daughter! mwehehee :D 
Masa ni dekat Icity 2minggu lepas. my mom jerit2 taw naik yg atas ni. Beliau terkezutt sebab car space ni boleh pusing2 . hehee sweet moment with her ;)

Chaww!

Salam Alaik ;)

1 comment:

Atiqaa Payung said...

Surah pelindungan :)